ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Τόσο η βιωματική μάθηση, όσο και η πολυαισθητηριακή διδασκαλία αποτελούν μέρος της μεθοδολογίας των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ;
Βιωματική μάθηση: είναι η μάθηση, η οποία στηρίζεται στις εμπειρίες και την ενεργή εμπλοκή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η απόκτηση εμπειρικών & βιωματικών γνώσεων και η υιοθέτηση τεχνικών για την απόκτηση της γνώσης.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ;
Δομημένη Πολυαισθητηριακή διδασκαλία: είναι η μέθοδος κατά την οποία αξιοποιούνται περισσότερες από μία αισθήσεις, όπως η ακοή, η όραση και η αφή. Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο, ο εγκέφαλος δέχεται πληροφορίες μέσω πολλών αισθητηριακών οργάνων με αποτέλεσμα οι μαθητές να προσλαμβάνουν, να επεξεργάζονται και να κατακτούν ευκολότερα τη νέα γνώση. Δομημένη είναι η διδασκαλία, στην οποία οι δραστηριότητες έχουν αλληλουχία, ακολουθώντας τα Επίπεδα Πολυαισθητηριακής Διδασκαλίας.
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα «Βιωματική Μάθηση» ακολουθούν τα πιο κάτω επίπεδα πολυαισθητηριακής διδασκαλίας:
Α. ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

Στο πρώτο επίπεδο, το παιδί αποκτά οπτικές, απτικές και κιναισθητικές εμπειρίες με πραγματικά αντικείμενα, στις οποίες στηρίζεται η κατανόηση των εννοιών. 


Β. ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Στο δεύτερο επίπεδο, γίνεται επέκταση της κατανόησης μέσα από οπτικές αναπαραστάσεις (εικόνες) και παραδείγματα.


Γ. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ

Το τρίτο επίπεδο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο κατανόησης, δηλαδή της κατανόησης των συμβολικών αναπαραστάσεων. Σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιούνται μόνο αριθμοί και σύμβολα.